Els panous, mones o coques, segons la comarca, són els dolços per excel·lència de la Setmana Santa. Aquests dies de Pasqua, Alberic (Ribera Alta) es converteix en un lloc de peregrinació per a comprar la mona i en un punt de parada imprescindible per a tastar aquest dolç tradicional de reputació categoria extra.
À Punt ha visitat un dels forns del municipi per a veure com elaboren aquesta exquisidesa. Amb una rigorosa planificació de tot l’equip de la pastisseria, la producció ve marcada per la capacitat del forn i la cua de la clientela. No hi ha prou mans i, a torns, la família al complet s’implica en el negoci.
Vicent Moscardó, un dels forners, ha explicat a À Punt que el fet que Alberic siga un referent en la producció de la mona fa que durant aquestes dues setmanes treballen a estall i facen torns durant pràcticament les 24 hores del dia per a poder servir a tota la clientela.
No només el veïnat d’Alberic gaudeix de les mones, a comprar-les acudeix gent de tots els municipis de la contornada i també de les comarques veïnes. Els compradors i compradores demanen coca o panou, depenent de la seua procedència, i ix a escena la mona de Pasqua d’Alberic, que viu la seua temporada alta.
Alona és una altra de les forneres que ha tret un moment entre tanta faena per a atendre a À Punt, i diu que des de les cinc de la matinada que obrin la botiga no para d’entrar gent i la plantilla no para de servir mones.
L’especialitat de la casa és la mona amb caramull: clara d’ou muntada que es remata de forma artesanal. És un producte que vola, per això en cuinen 2.000 peces per dia. Però també fan altre tipus de mones: amb panses, sense anous, amb xocolate o de cabell d’àngel. Ingredients de proximitat per a elaborar les postres que posen el punt final a la Quaresma.
La mona d’Alberic es un símbolo de la Semana Santa y refleja el esfuerzo de la comunidad. Su popularidad muestra la importancia de las tradiciones culinarias. Sin duda, es un dulce que une y deleita. ¡Un tesoro de la gastronomía valenciana!
Es impresionante ver cómo toda la familia se involucra en la producción, trabajando casi sin parar para satisfacer la demanda de los clientes. La variedad de monas que ofrecen, , muestra la creatividad y el esfuerzo que ponen en su trabajo. Además, el hecho de que gente de diferentes localidades acuda a Alberic para disfrutar de estas delicias resalta la importancia cultural y gastronómica de la zona.